Rólam

Szia! Dr. Bálint András Ferenc, biosör-misszionárius, agrárkutató-agrárszakember, sörfőző  - és 2019 május 31 óta diplomás SÖRMESTER is - vagyok. Üdvözöllek a blogomon, ahol igyekszem megosztani mindazt, amit az ökológiai szemléletről, sörről, biosörről tudok, gondolok, olvasok. 

Rövid bemutatkozás

Agráron kezdtem, biológusként folytattam, 2006-ban Környezeti Biokémiából és Biotechnológiából doktoráltam. Foglalkoztam archeobotanikával, az országban elsők között termesztettem alakort, tönkét és tönkölyt a százhalombattai Régészeti Parkban. 

Védtem a környezetet a Százhalombattai Környezetvédelmi Egyesület elnökeként. Kutatóként vizsgáltam a sörárpa szárazságtűrését és mikroelemtartalmát befolyásoló géneket Magyarországon és Németországban. Németországban megszerettem a német söröket, német minőséget, precizitást. Kutatóként a Kvantitatív Genetikai és Géntérképezési Csoport vezetője voltam, nyertem DAAD, Bólyai-ösztöndíjat, OTKA pályázatokat és nemzetközi együttműködésekben vettem részt. Meghívott előadóként tartottam előadást itthon és külföldön is, és BSc, MSc és PhD hallgatók témavezetését is végeztem. 

2013 óta főzök sört, 2019-ben diplomáztam a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, SÖRMESTER-ként. 

2018-ban egy barátommal közösen megalkottuk a Craftwell Kincsünk biosört, amely az első magyar craft biosör, amelyet gerillafőzőként főzettünk le. Ugyan volt már egy magyar biosör a piacon - alakor -, de az az én elveim szerint nagyon "iparira" sikerült: volt benne pótanyag és ipari enzim is -, míg a Craftwell-ben csak az volt, ami nélkülözhetetlen egy sörhöz: víz, maláta, komló, élesztő, mindez természetesen szűretlenül, pasztörizálatlanul.

Hitvallásom: az ökológiai szemlélet. Ez elsősorban az erőforrásokkal való felelős gazdálkodást jelenti, de ha biosörre gondolok, akkor ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználását értem alatta, lehetőség szerinti legkevésbé feldolgozott, legkevésbé átalakított formában. Hitvallásomat biosör és biomalátaital-főző tanfolyamokon is igyekszem népszerűsíteni, melyről a Serbárium weboldalán találsz több infót.

Sörmester képzésen a szakdolgozatomat a biosörről írtam. Szabadon hozzáférhető, olvasmányos, ha érdekel, innen letöltheted.

Legyen szép napod, és tedd szebbé másét is!