#Miért jó a bio? - 3 érv, hogy miért érdemes biosörfőzésre váltani

2019.07.07

Nagyon sok indokot fel lehet sorolni,  hogy miért érdemes átváltani hagyományos alapanyagokról bio alapanyagokra a sörfőzés során, de ha csak 3-at kellene mondani, ezek a következők lennének:

1. Ha bio alapanyagokat használsz támogatod a fenntartható, környezetbarát ökológiai mezőgazdaságot és a nagy üzemek helyett a kis farmokat, gazdákat segíted. A legtöbben, akik bioterméket választanak, azt tartják a legfontosabbnak, hogy olyan termelési módot támogassanak, mely jobb a környezetnek, nem károsítja, sőt segít megőrizni a természeti értékeket. Az ökogazdaságok általában sokkal kisebbek - általában családi üzemek - mint a konvencionális gazdálkodást folytató nagyüzemek. Az ilyen családi gazdaságok köré általában kis közösségek is szerveződnek, melyet az adott gazdaság friss és egészséges élelmiszerekkel lát el. Az ökogazdálkodások munkát adnak a vidéki embereknek, csökkentik az elvándorlást, segítenek megőrizni a tájra jellemző fajtákat, sokszínűbbé teszik a mezőgazdaságunkat. Ha te is biora váltasz, akkor ezáltal te is csökkented az ökológiai lábnyomodat, és máris tettél valamit a környezetünkért. Hát nem szuper?!

2. A sör élelmiszer. Gondolom, ha szabadon választhatnál, hogy ugyanazt az élelmiszert vegyszermentes bio vagy permetezett nem-bioalapanyagokból fogyaszd el, akkor a vegyszermentes biot választanád. És nyilván ha sört iszol, és szabadon választhatnál, akkor is  a biot részesítenéd előnyben ugyanezen okok alapján. Sajnos a nem-bio sörben is ott vannak a vegyszermaradványok, újabban a rákkeltő glifozátot mutatták ki a sörökben, volt, hogy a határérték 500-x mennyiségében!!!!! A fentiek miatt erősen javasolt a bioalapanyagok használata.

Napi 1-2 korsó - egyes kutatások szerint akár 4-5 - korsó - sör fogyasztása kifejezetten jót tesz az egészségnek, jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések számát. Ha biosört iszol, akkor tutira eggyel kevesebb dolog lesz, ami miatt aggódnod kell!

3. Ha bióra váltasz még mindig olcsóbban iszod a sört, mintha boltit vennél. Bár a bio alapanyag drágább - esetenként sokkal drágább -, mint a nem-bió, de ha bolti sörárakhoz nézzük, még mindig olcsóbban jön ki, mintha akár egy Dreher-t vennél. Ha átállsz a bióra, te is növeled a keresletet a bio-termékek iránt, így egyre több biogazdaság lesz - remélhetőleg a lakhelyed közelében is! - így ezzel is segíted, hogy olcsóbbá váljanak ezek a termékek. Amennyiben elsajátítod az ökoszemléletet is, előbb-utóbb megtalálod azokat a beszerzési forrásokat, amelyek segítségével akár - lehet, hogy nagyobb tételben -, de a nem-bio termékeknél is olcsóbban juthatsz kiváló minőségű bio-alapanyagokhoz. Lehet, hogy holnap már a kertedben, erkélyeden te fogod termeszteni a komlót is magadnak...

Szóval ne habozzatok, váltsatok bióra! Éljen az ökológiai szemlélet, és éljen a Föld is sokáig! Biomalátát itt tudsz rendelni: serbarium.hu