Hogyan főztek sört kb. 100 éve? Film 1910, Humbser sör, Németország

2018.11.13

1910-es években készített némafilm a Humbser sör gyártásáról, német alámondással, időnként német feliratozással. 28 perces.

A film "sztorija": három barát beül Humbser sört inni egy kocsmába, dicsérik a sört, de közben szóvá teszik, hogy jó ez a sör, csak nagyon drága. Erre a semmiből feltűnik és megtestesül egy szellem (a sör szelleme?) és tudatlannak nevezve őket, egy túrára hívja őket, hogy megmutassa, mennyi munka kell ahhoz, hogy egy pohár sör az asztalra kerülhessen..

Ezeket láthatod a filmben:

2. perctől: munka az árpaföldön: #sörárpa vetés, aratás, szárítás, aratóünnep

6. perctől: #malátázás, még klasszikusan, padlóra terítve a malátát

9. perctől: gőzgépek bemutatása, amelyeket áramfejlesztésre használtak

9:40: #komlótermesztés #Hallertauban. Ekkorra terjedt el, hogy 4-6 méteres rudak helyett kifeszített dróthuzalra futtatják fel a komlót, így a videóban már ez látható

15. perctől: maláta előkészítés, #cefrézés, #komlóforralás

17. perctől: sörlé hűtés #hűtőbárkában, és csörgedező hűtőn keresztül áteresztés az erjesztőpincébe, ahol a #nyílt kádas erjesztés zajlik

19. hordótisztítás és #hordókészítés

20. hordótöltés

21. palackozás üvegbe

22. perctől: kiszállítás, amely részben lovaskocsikkal, részben elektromos kocsikkal történt (1910-ben!). Az elektromos kocsik eltűnése valószínűleg a belső égésű motorok elterjedésének volt köszönhető.

24. perc: jéggyártás

Jó szórakozást:-)