Hogyan főznek sört most? Nézd meg hogyan készül a sör a sörgyárban - Dreher, 2013

2018.11.25

Ez egy meglepően jó magyar kisfilm 2013-ból "Hogyan készül a sör?" címmel. Ami különösen érdekes, hogy viszonylag részletesen bemutat egy malátagyárat is.

A bemutatott malátagyár a Boortmalt dunaújvárosi üzeme , amely - sajnos - az egyetlen malátagyár Magyarországon. Régen minden sörgyár rendelkezett malátaüzemmel is, de a söripari koncentráció hatására egyre többen és többen kezdték kiszervezni ezt a tevékenységet. Magyarországon ez különösen fájdalmas történet, mivel összesen egyetlen malátaüzem maradt, és persze az sem magyar. A Boortmalt tulajdonosa az Axereal, amely -erőteljesen sarkítva - egy francia termelőszövetkezet.

A kézműves sört készítők számára különösen fájdalmas a malátaüzemek eltűnése, mivel ez azt jelenti, hogy szinte az összes minőségi illetve speciális malátát külföldről kell behozni (a Boortmaltban 90 %-ban pilseni malátát készítenek, és a fennmaradó részt - ha jól emlékszem - müncheni maláta teszi ki. De sem búza malátát, sem színező, stb. malátákat nem készítenek. A másik szomorúság, hogy bár az itteni malátához az árpa ugyan Magyarországon termesztett, de nem magyar fajta. MAGYAR SÖRÁRPÁBÓL NEM KÉSZÜL MALÁTA - de erről majd egy másik posztban írok...