Komlót a kertbe , avagy hogyan neveld komlód#1

2019.04.10

How to train your hop? Hogyan neveld komlód? Természetesen ökológiai szemlélettel! Ugorjunk is neki...

A közönséges komló, latinul Humulus lupulus  a Kenderfélék családjába tartozó növény, legfontosabb funkciója, élete értelme, hogy ízt vigyen a sörünkbe. A komló egy kúszónövény, tavasztól őszig jobbra csavarodva kúszik fel mindenre, ami magas, ősszel elszárad, elhalnak a földfeletti részek, míg tavasszal a föld alatti részekből új hajtások indulnak, és törnek ismét a magasba, új célok, új sörök felé. Ezt nagyon szépen megfogalmaztam.


A komló évelő növény, ráadásul kétlaki, azaz vannak külön hím és nőivarú egyedek. A sörfőzésre kizárólag a nőivarú egyedeket, azoknak is a virágzatát lehet felhasználni, mivel ez tartalmazza azokat az anyagokat, ami fontosak a sör szempontjából.

Ok, pontosan mire is használjuk a sörfőzésben: a sör ízesítésre + tartósításra is. Fajtánként eltérő az aromája (illóanyag) és a keserűanyag-tartalma a komlónak, így aroma és keserűanyag-tartalom alapján megkülönböztetünk aroma és keserű komlókat, sőt vannak kettős hasznosításúak, azaz aromásak, és a keserűanyagtartalmúk is magas. Keserűanyag tartalom alatt komló alfasav tartalmát értjük, ez az aroma komlóknál 2- 4 %, a kifejezetten keserű komlóknál akár 10 % felett is lehet.

A komlónak a virágzatát lehet közvetlenül felhasználni a sörfőzésre - ez a komló toboz, tobozos komló -, vagy szárítva és préselve, ez pedig az ún. komló pellett.

Ökoban stílszerűbb a toboz felhasználása, de mivel még a pellett is csak mechanikai feldogozáson esik át, ezért - ha tanúsított - a pellett felhasználása is teljesen elfogadott.


Sajnos Magyarországon jelenleg nincs már (még) komoly komlótermesztés, azaz most próbálkoznak (Heineken) az újraindítással (2018) + egy-két kisüzemi főzde kvázi háztájiban nyomja (Váli Uradalmi Sörmanufaktúra), de hogy őszinték legyünk, a klimatikus viszonyok nem igazán kedveznek a jó minőségű komlónak, és a régi magyar fajta, a mezőhegyesi sem a minőségéről volt híres.

Hol tudunk komlónövényt beszerezni?

Ha jó minőséget akarunk, akkor érdemes a német Eickelman-tól rendelni, viszonylag nagy választékuk van és szállítani is szállítanak hozzánk. 


Néha lehet az Olasznál is kapni (Eickelman-t) + plusz időnként felbukkan a hobbitermesztő Józsi/Pisti/Icuka komlója. Én mindenképpen javasolnám szakembertől beszerezni, egy komlótőre azért bemondásra nem hinném el, hogy az ilyen vagy olyan fajta. Szóval ez egy szakma, szakembertől vásároljunk lehetőleg, ha persze csak hobbizni akarunk, akkor mindegy.

És akkor nézzük meg az első lépéseket, amit a tavasszal meg kell tennünk a kis növénykénkkel: