Az alapok: mit nevezünk bionak?

2018.11.11

Biotermék: Bionak köznapi értelemben azt a terméket nevezzük, amely biológiai - ökológiai, organikus - gazdálkodásban állítanak elő, és valamely tanúsító szervezet tanúsította a terméket, ellenőrízve ezáltal, hogy az előállítás során betartották a vonatkozó előírásokat. Magyarországon két akkreditált tanúsító szervezet van a Biokontroll Hungária és a Hungária Ökogarancia, mindkét szervezet működését a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felügyeli.

Mit értünk ökológiai gazdálkodás alatt? IFOAM definíciója szerint:

Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát. Előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását. Jelentősen lecsökkenti a külső erőforrások bevitelét, tartózkodva a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és ellenállóképesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.

Egy adott termék címkéjén csak akkor lehet a bio-feliratot elhelyezni, ha valamely tanúsító szervezet tanúsította, és ezt a termék címkéjén elhelyezett azonosító is jelzi. A fenti képen egy biokomló címkéje látható, a biotermékre három elem is utal:

1.  A bio komló (Bio Hopfen) felirat 

2. Az EUs biotermék logó:

és

3. A tanúsító szervezet azonosító száma: DE-ÖKO-003

Ha hiányzik a tanúsító szervezet azonosítója, akkor a terméket biotermékként nem lehet forgalombahozni.